Aktuelt
Skoler og daginstitutioner der virker!
1-års funktionsevalueringer skal i fremtiden styrke udviklingen af København Kommunes daginstitutioner og skoler. I samarbejde med Københavns Kommune skal Carlberg udvikle værktøjet.
Et nyt botilbud til unge sindslidende i Grønland
Styrelsen for forebyggelse og sociale forhold har inviteret Carlberg til at varetage udviklingen af et nyt botilbud i Nuuk for børn og unge med sindslidelse.
I samarbejde med Styrelsen, tegnestuen TNT Nuuk og lokale aktører inden for døgntilbudsområdet skal vi udvikle et byggeprogram, der skal sikre, at det nye hus støtter op om de anbragte børn og unges hverdagsliv og trivsel og styrker den terapeutiske og pædagogiske tilgang.
Nyt forskningsprojekt skal sikre et mere inkluderende boligmarked i Norge
Carlberg er inviteret til at sidde i referencegruppen for BOPILOT – et forskningsbaseret innovationsprojekt, som skal finde alternative strategier for udviklingen af et mere diverst og inkluderende boligmarked i Norge.
Fem steps til byggeri med målbar social effekt
At gribe et byggeprojekt an som sociale mursten og få skabt en proces som resulterer i et social bæredygtigt byggeri, kan virke lidt abstrakt. Det behøver det ikke at være. På baggrund af mange års erfaring som rådgiver for offentlige og private bygherrer, anbefaler Nicolai Carlberg her fem vigtige delprocesser, der gør det muligt at få fokus på den sociale bundlinje fra idé til indflytning.
Kampen om havnen
På venlig opfordring fra DAC talte Nicolai forleden med udviklingschefen i By & Havn, Per Schulze og journalist Adrian Lloyd Hughes i podcastserien Byens Ånd om denne sommers historisk vilde havneliv, som for alvor har skærpet konflikterne mellem nogle af havnens nye brugere. Har det taget overhånd? Er der behov for at gøre noget? Hvad kunne de mulige løsninger være?
Rosenhaver eller skaterramper?
Når befolkningsprognoserne forudser en markant stigning i antallet af ældre i byerne i de kommende år, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de ældre vil blive mere synlige i byen. Meget tyder på, at ældre i stadig mindre grad benytter og føler sig hjemme i byrummene. Mange har en oplevelse af, at byen ikke henvender sig til dem. Vi står på tærsklen til et aldrende samfund, og derfor har vi lige nu en unik mulighed for at få tænkt de ældre generationer med i fremtidens inkluderende byer.
Et værested uden vægge - Den Sociale Blomsterhave og Drysseriet
Imellem Bispebjergs store, røde hospitalsbygninger, ligger der en lille beskeden blomsterhave. Stedet er en del af Offside; et aktivitets- og samværstilbud for psykisk sårbare. Her har man taget ved lære af fortidens erfaringer og udnyttet potentialet af et arbejdsfællesskab i det fri.
Små greb der gør stor forskel
I starten kommer nogle af de sårbare drenge slet ikke ind i efterskolens nyindrettede gamer-rum. Først da pedellen, Henrik, skærer et hul i døren og sætter en lille rude i, begynder der pludselig at ske noget.
Arkitektur kan være med til at gøre det nemmere at træde over dørtrinnet og ind i fællesskabet, og det er ofte de helt små greb, der gør en stor forskel. Det er specialefterskolen Sofie Rifbjerg Efterskole et godt eksempel på.
Debat: Krisen har været et tiltrængt bump på individualiseringens triumfmarch
Vi har lært vores naboer at kende på ny i coronakrisen, fjantet mere end normalt med vores kollegaer og følt trygheden ved at se tv samtidig eller synge sammen fra altanen. Alt det skal vi huske, når vi sætter turbo på de offentlige anlægsinvesteringer. Lad os skynde os klogt.
Velkommen til Carlberg og vores nye hjemmeside!
Nyt navn - ny hjemmeside
Healthy design
Ny strategisk udviklingsplan for Rønne
Det seneste halve år har vi, i samarbejde med URLAND, Via Trafik Rådgivning A/S og Cushman & Wakefield I RED, arbejdet på en strategisk udviklingsplan for Rønne.
Ny bog: Kritisk By
Vi bidrager med et interview om liveability-begrebet og argumenterer for, at når vi gør liveability til ledestjernen, og måler byernes succes på antallet af caféstole og udeserveringssteder, så glemmer vi, hvad det gode dagligliv i byen også handler om.
Læs den og bliv klogere!
Hjerneforskning og arkitektur
Mens surferne fra tidlig morgen ligger og venter på rad og række i de store dovne stillehavsbølger er et internationalt community af arkitekter, hjerneforskere, adfærdsforskere, miljøpsykologer og en enkelt etnolog samlet til den biennale konference Academy of Neuroscience for Architecture 2018. Den finder sted i UCSD’s cool Salka Institut tegnet af Louis Kahn og beliggende på skrænterne over stillehavet i den nordlige udkant af San Diego i Californien. Temaet for konferencens første dag er ganske simpelt: Hvad kan vi måle – og hvad kan vi bruge det til?
Det hemmelige våben i kampen mod hedebølgen var din frelsende nabo
Da den nordamerikanske by Chicago tilbage i sommeren 1995 oplevede en ekstrem hedebølge, døde hele 739 borgere. Den dengang unge lokalfødte sociolog Eric Klinenberg brugte sammen med sit forskerteam år på at forstå, hvad der var sket, og udgav i 2002 den nu klassiske og prisbelønnede bog ’Heat Wave: A Social Autopsy of Disaster in Chicago’.
Vi må ud af liveability-tornadoen, der ødelægger storbyerne
“Hvad er liveability for de beboere, som oplever, at gadefester, turister og Airbnb tipper balancen mellem værter og gæster i gaden? Hvad er liveability for det stigende antal ensomme og de unge hjemløse i København? Hvad er liveability for de stadig flere, som døjer med stress og angst og næppe har brug for mere distortion?
Vi må ud af liveability-tornadoen. Vi må igen til at skelne mellem byudvikling som forretning og byudvikling som samfundsudvikling.”