Udvikling af et nyt botilbud til unge sindslidende i Grønland
Titel: Udvikling af et nyt botilbud til unge sindslidende i Grønland
Emne: Funktionsprogram, rumprogram, døgninstitution, sociale mursten
Kunde: Socialstyrelsen Grønland
Samarbejdspartnere: TNT Nuuk
Projektperiode: Januar 2021 – februar 2022
I lyset af de senere års kortlægning af udfordringerne med mistrivsel blandt børn og unge i Grønland har Naalakkersuisut (Grønlands Selvstyre) igangsat et ambitiøst strategiarbejde indenfor døgninstitutionsområdet. I forbindelse med dette arbejde er der igangsat et udviklingsprojekt, der skal udvikle et nyt børnehjem med i alt 20 pladser til børn og unge med sindslidelser i Nuuk.
I samarbejde med Socialstyrelsen, tegnestuen TNT Nuuk og lokale aktører inden for døgntilbudsområdet har Carlberg udviklet et funktions- og rumprogram til børnehjemmet, der skal sikre, at det nye hus støtter op om de anbragte børn og unges hverdagsliv og trivsel og styrker det terapeutiske og pædagogiske arbejde. Det er tanken, at den nye institution skal blive et eksempelprojekt på, hvordan man kan løfte kvaliteten i de fysiske rammer om indsatsen for udsatte børn og unge i Grønland.
I processen har Carlberg interviewet forstandere på døgntilbud i Grønland og Danmark for at få deres input til den kommende institution, ligesom vi via et samarbejde med adjunkt ved Grønlands Universitet, Bonnie Jensen, har inddraget anbragte børn og unge for at få deres viden om, hvad der skaber et godt hjem. Derudover har vi inviteret forstandere og fagfolk inden for døgninstitutionsområdet i Grønland til at validere funktions- og byggeprogrammet sammen med os, således at det nye hus bygges praksiserfaringer og nyeste viden.
Projektet drager erfaringer fra vores arbejde med sociale mursten, og kan ses som et af en række projekter, hvor vi sammen med bygherre, brugere og eksperter udvikler fysiske rammer, så de bedst understøtter det socialpædagogiske arbejde og brugernes trivsel.
Læs mere om sociale mursten her.