Evaluering af kollegie til unge i hjemløshed

Titel: UKHome – de fysiske rammers betydning for beboernes trivsel og fællesskab

Emne: Sociale mursten, unge hjemløse, evaluering, byggeriets sociale effekt

Kunde: Hjem til Alle Alliancen, Aarhus Kommune og Realdania

Projektperiode: Jan-dec 2021

Med det formål at reducere hjemløshed blandt unge, har Aarhus Kommune i samarbejde med Realdania og Hjem til Alle Alliancen udviklet et helt særligt kollegietilbud, UKHome. Med afsæt i en Housing First-tilgang og udvidet CTI-støtte, danner UKHome ramme om et bofællesskab for 24 unge mellem 18 og 30 år. Kommunen kan visitere unge med særlige boligudfordringer til halvdelen af boligerne. Den anden halvdel er vanlige studieboliger.

Der findes solid evidens for, at Housing First er en tilgang, som virker. Men hvad betyder selve boligen og de fysiske rammer egentlig for succesen? Carlberg har i en inddragende proces og med etnografiske metoder evalueret, hvordan beboerne og de ansatte oplever de fysiske rammer i forhold til trivsel og fællesskab.

Evalueringsdesignet har afsæt i den Sociale Effektprisme og ser på tre rumlige dimensioner: Den private zone, fællesarealerne og nærmiljøet. Data består af udsagn fra individuelle og fokusgruppeinterview samt feltobservationer.

Resultatet af evalueringsprocessen er fastholdt i rapporten ”UKHome – evaluering af de fysiske rammer” som i tekst og billeder videregiver beboernes erfaringer og dermed kan inspirere udviklingen af nye boligkoncepter til unge i hjemløshed.

Hent og læs rapporten her.

Læs mere om sociale mursten her.

Forrige
Forrige

Udvikling af et nyt botilbud til unge sindslidende i Grønland

Næste
Næste

Input til femårsstrategi for Kofoeds Skole