Udvikling og evaluering: Nye fysiske rammer på Svenstrupgaard Forsorgshjem

Svenstrupsgaards nuværende hovedindgang. De fysiske rammer skal nytænkes, så de i højere grad understøtter herbergernes nye rolle som trædesten videre mod en permanent bolig - i tråd med Housing First og Hjemløsereformen
Svenstrupsgaards nuværende fysiske rammer. De fysiske rammer skal nytænkes, så de i højere grad understøtter herbergernes nye rolle som trædesten videre mod en permanent bolig - i tråd med Housing First og Hjemløsereformen

Titel: BoligLiv til Hjemløse

Emne: Byggeprogram, funktionsevaluering, baselineevaluering, forsorgshjem, sociale mursten

Kunde: Aalborg Kommune, Den A.P. Møllerske Støttefond og Den Obelske Familiefond.

Samarbejdspartnere: Svenstrupgaard Forsorgshjem

Projektperiode: 

Forsorgshjemmet Svenstrupgård er et af landets største herberger og benyttes årligt af godt 300 af landets mest udsatte, hjemløse borgere.

Svenstrupgårds fysiske rammer er dog utidssvarende, både som midlertidig bolig for hjemløse borgere og som ramme om det socialfaglige arbejde. Der er behov for at gentænke og udvikle nye rammer, der i tråd med Housing First og implementeringen af den nye Hjemløsereform i højere grad understøtter herbergernes nye rolle som trædesten videre mod en permanent bolig.

Den overordnede vision med ombygningsprojektet BoligLiv til Hjemløse er at styrke Svenstrupgårds muligheder for at bidrage effektivt til bekæmpelse af hjemløshed i Danmark. Det skal ske ved at ombygge en væsentlig del af Svenstrupgårds boliglænger, fællesarealer og uderum - og dermed skabe nogle nye, værdige rammer for borgerne. Rammer, som er designet til brugergruppens særlige behov og som udgør et trygt og funktionelt sted for medarbejdernes daglige arbejde med borgerne.

Carlberg har indledningsvist udarbejdet en grundig kortlægning af de eksisterende udfordringer og behov, baseret på observationer, registreringer og inddragelse af både borgere og medarbejdere. Resultatet er omsat i både en baselinerapport og et detaljeret byggeprogram. Der er en klar forventning om, at ombygningen får målbare effekter for borgernes trivsel og den socialfaglige indsats, og dermed vil blive et foregangseksempel for andre tilsvarende institutioner. Projektet afsluttes derfor med en funktionsevaluering af de fysiske rammer efter ibrugtagning.

Projektet realiseres af Aalborg Kommune med generøs støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Den Obelske Familiefond.

Læs mere om sociale mursten her.

Forrige
Forrige

Ny model for fremtidens herberger

Næste
Næste

Udvikling af et nyt botilbud til unge sindslidende i Grønland