Ny brugerevaluering af botilbud til børn og unge med autisme

Sofiebo, der er et ambitiøst eksempel på sociale mursten

Foto: CREO Arkitekter

Titel: Selvstændighed i trygge omgivelser. En evaluering af de fysiske rammer på Sofiebo

Emne: Post Occupancy Evaluation, brugerevaluering, autismevenligt design, sociale mursten

Kunde: Sofiebo, Realdania, Den A.P. Møllerske Støttefond

Projektperiode: 2022

Sofieskolen er en af landets førende organisationer på området for dagtilbud, botilbud og undervisning til børn og unge med autisme. Organisationen har sammen med Den A.P. Møllerske Støttefond og Realdania opført et nyt botilbud, Sofiebo, med 18 pladser til børn og unge med et væsentligt støttebehov.

Sofiebo er udviklet som et ambitiøst eksempel på sociale mursten og autismevenligt byggeri; og intentionen har været, at byggeriet både skal udgøre et trygt hjem for beboerne og en velfungerende socialfaglig arbejdsplads. Carlberg har på opdrag fra bygherregruppen udarbejdet en POE (post occupancy evaluation), som undersøger brugernes erfaringer med at bo og arbejde i huset. Evalueringen giver et nuanceret indblik i, hvordan huset og de valgte designløsninger opleves af brugerne og fungerer i praksis.

Brugerevalueringen er et bidrag til vidensopbygningen indenfor det specialiserede velfærdsbyggeri, og håbet er, at erfaringerne fra Sofiebo kan informere og inspirere andre bygherrer og arkitektrådgivere, som arbejder med programmering eller design af byggeri målrettet mennesker med en autismespektrumforstyrrelse.

Sofiebo bygger i vidt omfang på velkendte principper for autismevenligt design og erfaringen fra Sofiebo er da også, at huset grundlæggende fungerer efter hensigten:

”Vi oplever færre frustrationer hos det enkelte barn. Vi oplever børnene som værende mere rolige, selvhjulpne og frie. Vi oplever, at børnene vælger fællesskabet til og fra efter behov; og vi møder glade forældre, som har lyst til at komme på besøg”

Evalueringen tager afsæt i den Sociale Effektprisme og belyser de forskellige brugergruppers oplevelser af de arkitektoniske virkemidler såsom akustik, materialer, opbevaring, dagslys, afskærmning med videre, og undersøger brugernes erfaringer med husets primære funktioner og rum: Fællesstuer, værelser, aktivitetsrum og uderum.

Hent rapporten i en version velegnet til skærm her.

Forrige
Forrige

Evaluering af boligtilbud til unge i hjemløshed - inspiration til egnede rammer

Næste
Næste

Ny model for fremtidens herberger