Udvikling af det nye Mariehusene

Titel: Udvikling af bosted til mennesker med funktionshandicap

Emne: Samskabelse, visionsprogram, velfærdsinstitution, adfærdsdesign, inkluderende arkitektur, sociale mursten

Kunde: Roskilde Kommune

Projektperiode: 2024

Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes nye handicappolitik Tro på jeg kan udvikler Carlberg i øjeblikket visionsprogrammet for det nye Mariehusene – et bosted for mennesker med udviklingshandicap. Visionen for det nye Mariehusene er, at arkitekturen skal være et værktøj, der understøtter det socialfaglige arbejde og skaber værdige og hjemlige rammer for beboernes hverdagsliv. Arkitekturen skal sikre, at beboerne oplever at blive støttet til at tage ansvar i eget liv, at beboerne oplever fokus på trivsel og livskvalitet i indsatsen og at beboerne oplever sig som en del af et meningsfuldt fællesskab.

Allerede tilbage i 2022 igangsatte Roskilde Kommune en undersøgelse af mulighederne for at etablere et nyt botilbud til borgere med udviklingshandicap som et alternativ til det nuværende Mariehusene. Det oprindelige Mariehusene er fra 1980, hvor der ad flere omgange er blevet bygget til. De nuværende fysiske rammer understøtter dog i for lav grad hele formålet med tilbuddets indsats.

Carlberg har med udgangspunkt i den sociale effektprisme analyseret beboernes og bostedets behov. Resultatet er et visionsprogram, der skal danne grundlag for de nye fysiske rammer. Visionsprogrammet er udviklet med afsæt i en tæt dialog med og inddragelse af bostedets ledelse, medarbejdere, beboere, beboernes pårørende og Roskilde Kommunes handicapråd for at få deres input til den kommende institution og beboernes kommende hjem.

Inddragelsen har bestået af både besøg og deltagelse i bostedet, workshops, interviews og løbende samtaler, spørgeskema og et nabomøde. På den måde har vi fået et bredt perspektiv på, hvilke forskellige og til tider modsatrettede behov det nye Mariehusene skal imødekomme.

Projektet drager erfaringer fra vores arbejde med sociale mursten, og kan ses som et af en række projekter, hvor vi sammen med bygherre, brugere og eksperter udvikler fysiske rammer, så de bedst understøtter det socialpædagogiske arbejde og brugernes trivsel.

Læs mere om sociale mursten her.

Hent rapporten her.

Næste
Næste

Udvikling af inkluderende fællesarealer på det nye Drive