En bolig er ikke bare en bolig i kampen mod hjemløshed
Efter et årti med stigende ungdomshjemløshed er kurven knækket. En af grundende til dette er en række målrettede indsatser for unge i hjemløshed med afsæt i Housing First – modellen hvor mennesker i hjemløshed tilbydes en fast, betalbar bolig og samtidig modtager bostøtte.
Vi ved altså, at Housing First virker. Men hvad betyder selve boligmiljøet og boligens indretning, når man som ung skal skabe et hjem og finde fodfæste efter en periode i hjemløshed?
I en ny undersøgelse har vi fået mulighed for at spørge de unge selv og de fagprofessionelle, der arbejder med dem, om netop dette. Vi har blandt andet hørt at:
Boligen kan godt være lille, så længe indretningen er funktionel, og der er eget bad og toilet.
Det kræver ressourcer og overskud at indrette et hjem – især når boligen er lille. Og her spiller bostøtten og den boligsociale vicevært en vigtig rolle, hvis man som ung ikke har familie og netværk, der kan hjælpe.
Når man skal visitere boliger til målgruppen, skal der tages hensyn til de unges individuelle behov. Fx ekstra fokus på lydisolering, akustik og lys, hvis den unge er særligt sensorisk sensitiv.
Det er positivt at have et bolignært fællesskab som på et kollegie. Men når man har dage med mindre overskud, er det vigtigt at kunne vælge fællesskabet til og fra.
Vi håber, at rapportens indsigter og anbefalinger kan komme kommuner og boligorganisationer til gavn i arbejdet med at finde flere egnede boliger til unge som en del af Housing First.
Tak til alle de unge, der åbnede døren og delte deres viden med os. Og tak til de bostøttemedarbejdere og boligsociale viceværter, vi har talt med. Også stor tak til Hjem til Alle alliancen, Realdania, VILLUM FONDEN # VELUX FONDEN, Bikubenfonden, Social- og Boligstyrelsen i Danmark og de seks kommuner, der indgår i projektet Aalborg Kommune Aarhus Kommune Roskilde Kommune Høje-Taastrup Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune Københavns Kommune.
Læs rapporten her.