Hvad er det gode undervisningskøkken?
Der sker ting og sager på Hotel & Restaurantskolen i Valby. En helt ny skole er på tegnebrættet – og den skal ikke bare være ny. Den skal være noget særligt. Et fyrtårn for gastronomisk håndværk og værtskab. Skolen ønsker at sætte nye standarder for, hvordan man uddanner fremtidens gastronomer. Men hvordan ser det ud i praksis? Hvordan former man fremtidens undervisningskøkken? Det hjælper vi i Carlberg med at undersøge.
Traditionelt har undervisningskøkkenerne lignet de professionelle køkkener ude i branchen – store, industrielle og effektive. Men måske er det tid til at tænke anderledes? Tiden er moden til at udfordre idéen om, at et undervisningskøkken nødvendigvis skal spejle virkelighedens storkøkken én til én. For hvad nu hvis skolen ikke bare skal følge udviklingen i branchen – men lede den.
Men hvordan ser det gode undervisningskøkken så ud?
Det er vi en gruppe af undervisere og fagfolk, der har sat os for at undersøge og afprøve. Det er nemlig ambitionen, at skolen vil etablere et fuldt funktionelt testkøkken på den nuværende Hotel & Restaurantskole, som underviserne og eleverne kan afprøve i minimum et år. Et køkken, der ikke kun handler om teknik og produktion, men i høj grad om læring, pædagogik og trivsel. Et sted, hvor fremtidens gastronomer får lyst til at eksperimentere, reflektere og lære. Det er her, vi skal teste idéer, løsninger og drømme.
Som optakt, har vi været på rundtur og besøgt en række gastronomiske uddannelser. Over de seneste år har flere skoler rundt om i landet etableret nye undervisningskøkkener. Vi har set både det, der virker og det, der ikke gør. Og vi har taget tre centrale pointer med hjem til Valby:
1. Teorien skal ind i køkkenet
Teorilokalet som vi kender det – borde i rækker, alle vendt mod tavlen – er langt fra for alle. Derfor arbejder vi nu med idéen om en ”teorilomme” integreret i undervisningskøkkenet. En fleksibel zone, hvor man kan samles før eller efter arbejdet ved gryderne, dykke ned i teori, spise sammen, diskutere smag, se på råvarer og evaluere dagens arbejde. Det kan ligne en fusion af en spisestue, et gruppearbejdsrum og noget helt tredje.
2. Fleksible arbejdsstationer giver frihed
Det er ikke ligegyldigt, hvor ovnen står, eller hvor kogepladen er placeret. Alle elementer i køkkenet har betydning for, hvordan interaktionen er eleverne imellem og mellem underviser og elever. Lige nu eksperimenterer vi med fleksible arbejdsstationer med mindre induktionsfelter integreret direkte i bordet. Med denne løsning placeres ovne og kogeø centralt i rummet. Det giver frihed til at flytte rundt og tilpasse rummet efter behov. For undervisning er sjældent statisk, og det skal køkkenet heller ikke være.
3. Lyd gør en forskel
Køkkener er intense. Når 30+ elever arbejder side om side, emhætter suser, ovne summer og gryder klirrer, bliver lyden hurtigt overvældende og trættende. Derfor har vi et særligt fokus på akustikken. God lyd skaber ro. Og ro skaber bedre læringsmiljøer. Det handler ikke bare om komfort – det handler om koncentration, trivsel og læring.
Vi glæder os til at se, hvor dette eksperiment fører os hen. Én ting er sikkert: Fremtidens undervisningskøkken skal ikke bare være et sted, man lærer at lave mad. Det skal være et sted, man får lyst til at lære, lyst til at samarbejde og lyst til at skabe.
Følg med i vores rejse – vi lover, det bliver smagfuldt!