Tårnhøje ambitioner for den nye Hotel & Restaurantskole

I dag har Thea og jeg smagt flydende skimmelsvamp og balsamico til en værdi af 5.000 kr literen i Antons og Mathias fantastiske fermenteringsværksted sammen med tyve elever på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Det har vi fordi vi endelig for alvor er startet på en vanvittig spændende opgave, vi længe har glædet os til.

Med forventning om, at de sidste statslige godkendelser snart er på plads har Hotel- og Restaurantskolen takket være en meget generøs donation fra Nordea-fonden på 266 mio. kroner fået mulighed for at rykke ud af de fine, men til formålet helt umulige, Aller-bygninger og med professionel bygherreassistance fra PensionDanmark bygge en helt ny skole skræddersyet til praksisbaseret værkstedsundervisning.

Visionerne er tårnhøje. Skolen skal være med til at cementere Danmarks position som et gastronomisk foregangsland. Det samlede anlægsbudget er på 600 mio. kroner.

Som andre erhvervsskoler oplever Hotel- og Restaurantskolen, at diversiteten i elevgruppen er ekstrem. Det gælder alder, kulturel baggrund, kønsidentitet, faglige forudsætninger mv. Dertil vurderes stadig flere elever berettiget til specialpædagogisk støtte. Enten pga. af en diagnose eller fordi de kæmper med social angst, skolevægring, ordblindhed eller andet. Det gælder op mod 30-40 pct. af eleverne.

Så hvordan bliver fremtidens værkstedsbaserede undervisningsmiljø inkluderende for alle elever?

Det har vi fået til opgave at afdække. Målet er at flest mulige elever trives på skolen, og derfor gennemfører deres ungdomsuddannelse. Et frafald er ofte et nederlag med langsigtede konsekvenser for den enkelte unge, og Rigsrevisionen har beregnet, at frafaldet på landets erhvervsskoler i perioden fra 2015-2020 kostede samfundet cirka 13 mia. kroner.

Det er derfor ikke tilstrækkeligt at designe erhvervsskolernes læringsrum efter fællesnævneren – efter hvad flertallet af elever kan magte. I stedet er det nødvendigt at rette blikket mod den voksende minoritet af elever i risikozonen. Alle dem, som dagligt bruger al for meget energi på at kompensere for dårlig akustik, larm, visuel støj, uforudsigelighed, manglende orienteringsmuligheder, træk, unødvendige distraktioner, trængsel, dårlig belysning, mangel på ro med mere – og blandt andet derfor mister overskuddet og trækker sig fra undervisningen.

I rollen som funktionel bygherrerådgiver har vi fokus på at udvikle og fastholde den sociale værdiskabelse i byggeprojektet fra a-z. De kommende måneder fortsætter vi indsamlingen af data. Resultaterne omsætter vi blandt andet i et Funktionsprogram. Stay tuned for more.

(I næste uge gælder det observationer i Dessertværkstedet oppe på 4. sal, som selvfølgelig køres af Kathrine – ja ja, hende fra Bagedysten. Vi har allerede smugkigget ind, og set hvordan hun har forvandlet et lidt afvisende og sterilt industrikøkken til et varmt og inviterende værksted med rolige blå farver på væggene, træborde, masser af grønne planter og keramik fra Marokko. Nogen der vil med i skole? 🙂)

Forrige
Forrige

| OPLÆG | Kom og få inspiration til, hvordan I kan bruge jeres fysiske rammer som et værktøj i kampen for bedre trivsel

Næste
Næste

Indvielse af Bagsværd Observationshjem - endnu et eksempel på sociale mursten