På besøg hos Urban13

I sidste uge søgte Carlberg-teamet væk fra vores kontor og faste rammer og brugte en hel dag under Bispeengbuen på besøg hos URBAN 13.

Vi havde taget en dag ud af kalender til at diskutere nogle af de emner og metoder, vi gerne vil vide mere om, men som der sjælden er tid til en travl hverdag.

Vores besøg hos Urban 13 gav os også mulighed for at høre mere om stedet og den måde, de er gået til værks i forhold til at udvikle et af Københavns mindst attraktive byrum.

Urban 13 danner rammerne for et midlertidigt byrum, der ligger i skillelinjen mellem Frederiksberg og København ved Nørrebro. Tilbage i tiden har Bispeengbuen fungeret som grænsemuren mellem de to kommuner, men i dag har Urban 13 formået at skabe et samlingspunkt for kvarterene på begge sider ved at invitere lokale foreninger, kunstnere og unge med i udviklingen.

I udviklingen af området, har der ikke været en stor forkromet, strategisk plan. I stedet er stedet vokset organisk frem en container og sportsbane ad gangen alt efter, hvad der var mulighed og ønsker om at udvikle.

Et eksempel er de to boldbaner i den ene ende af området. Her er installeret en basketballbane og streetfodboldbane med afsæt i de ønsker og krav, som brugerne og foreningerne, der benytter stedet har. I mange nye byrum er bold- og aktivitetsbaner slået sammen ud fra idéen om, at det skaber en større fleksibilitet og multifunktionalitet. Realiteten er dog, at ved at slå dem sammen, mister man nogle af de individuelle behov, den enkelte sportsgren har i forhold til størrelse og type af underlag med det resultat, at de ikke bliver brugt.

Urban 13 er et spændende eksempel på, hvad der sker, når ildsjæle får lov til at transformerer et ellers uattraktivt byrum til et mangfoldigt mødested, der er med til at skabe plads til foreningsliv, tryghed og et socialt fællesskab.

Forrige
Forrige

Fra herberg til Housing First

Næste
Næste

Carlberg på forsorgshjem